Stevig Staan MS

Stevig Staan MS

Fysiek - Midden stress
Doelstelling

Cursisten laten ervaren of de wijze zoals ze gewend zijn om te staan tijdens hun contact met patiënten een manier is waarop zij goed in balans zijn en van waaruit zij alert kunnen reageren.

Bewust maken van hun eigen lichaamshouding en spierspanning.

Stress factoren

Cursisten bewust maken van hun houding en spierspanning.

Het stressniveau zal door het verhogen van de intensiteit van kijken, wijzen, op de cursisten inlopen toenemen.

Materiaal

Geen

Instructie cursisten

Deze oefening volgt na de oefening “stevig staan LS” Cursisten krijgen vooraf de instructie om te blijven staan zoals ze op dit moment staan, handen in de zakken benen gekruist e.d. maakt niet uit. Cursisten mogen nu wel meebewegen wanneer de instr. achterlangs loopt.

Instr. vertelt dat de wijze zoals cursisten nu staan waarschijnlijk de houding is waarin ze gewend zijn om te staan, waarin ze zich op dit moment prettig voelen. Dat hier opzich niets mis mee is maar dat we gaan onderzoeken of dit ook een stevige houding is. Hij vertelt dat om dit te testen er wat steviger tegen de cursisten aan geduwd of aan hun getrokken wordt dan bij de vorige oefening. Cursisten krijgen de opdracht om goed op hun gevoelen spierspanning te letten.

Instr. loopt tussen of achter de cursisten door. Dit veroorzaakt al spierspanning. Inst. Neemt een meer dreigende houding aan en zal wat steviger op de cursisten inlopen. Bij willekeurige cursist geeft de instr. een duwtje of trekt aan de cursist om deze uit balans te brengen. De intensiteit van duwen en trekken is idem als bij de eerste oefening. Bij de cursist waar duidelijk zichtbaar is dat deze zijn uiterste best doet om niet uit balans te raken doet de instr. alsof hij een harde duw gaat geven maar stopt voordat hij de cursist aanraakt.

Instructie acteur
Didaktische aandachtspunten

Laat cursisteneerst hun beleving ventileren. Vraag naar wat ze voelde aan spierspanning.

Houdt rekening met de gemoedstoestand van de individuele DN Voor sommige cursisten kan de verhoging van stress al zeer beangstigend zijn.

 

Begin situatie

Cursisten hebben zojuist ervaren hoe stevig, of juist niet, ze op hun eigen manier staan wanneer er rustig aan hun getrokken of geduwd wordt. (LS)